Wandelverslagen Pieterpad 2019

Algemene inleiding: waarom, wat en hoe?

Welkom bij mijn eerste set wandelverslagen! In deze verslagen neem ik je graag mee op mijn ervaring(en) van het best bekende en waarschijnlijk meest bewandelde langeafstandswandelpad (LAW) in Nederland, het Pieterpad. Al een hele tijd fascineerde het idee van een haast 500km lang pad in een klein land als Nederland mij enorm. Ten eerste omdat wandelen als vrijetijdsbesteding in mindere of meerdere mate altijd wel onderdeel van mijn leven is geweest. Ten tweede omdat het mij een mooie uitdaging leek om eens zo’n LAW-pad in zijn geheel te lopen. En ten derde, als misschien wel belangrijkste reden, omdat ik nieuwsgierig was naar wat er allemaal te zien is in Nederland, dat er blijkbaar 500km onafgebroken wandelpad aan te wijden is.

Opgegroeid in het midden van het land, later voor mijn studie verhuisd naar Leiden, was ik altijd in de veronderstelling dat ‘echte’ natuur in Nederland hoofdzakelijk op en rond de Veluwe te vinden is. Niets blijkt echter minder waar. Hoewel we in Nederland allang niet meer van ongerepte, ‘wilde’ natuur kunnen spreken, is er wel degelijk veel natuurschoon mooi te vinden. Maar dit is de truc: je moet wel goed (willen) kijken.

Sinds ik aan het Pieterpad begon, kan ik beamen dat het in dit opzicht de moeite waard is een LAW te lopen. Met zorg worden deze paden uitgestippeld, aangepast, onderhouden, aangegeven en beschreven door mensen die oog hebben voor de dingen die Nederland mooi maken. In de tijd waarin we nu leven is dit relevanter dan ooit. We konden vanwege de pandemie tijdelijk niet naar hartelust goedkope vluchten boeken naar de uithoeken van de wereld. We zijn aangewezen op wat onze meer directe omgeving te bieden heeft. ‘Heel erg zuur’ verzuchtten veel mensen, inclusief ikzelf. Tja, dat is ergens ook zo. Zodra we dat geconstateerd hebben, kunnen we wat mij betreft echter gelijk verder. Het is heel jammer allemaal, maar wat is de zin ervan om daarbij stil te blijven staan? Weinig, lijkt mij. Als we al ergens stil bij zouden moeten staan, is het wel bij hoe verwend we geraakt zijn. Een productievere bezigheid lijkt mij om te bedenken wat er wél kan. Wat is er mis met meer te zien en leren van Nederland? Niets! Sterker nog, het is heel erg leuk en verfrissend om te ontdekken en leren waarderen wat er dichterbij te zien is.

In de stukken die ik heb schrijf over mijn ervaring van het Pieterpad, poog ik het bovenstaande te laten zien. Per dagetappe die ik heb gelopen laat ik in vogelvlucht zien wat de route was, waar ik langskwam en hoe de ervaring van dit alles was. Ook zal ik de praktische kanten van de langeafstandswandeling belichten: wat heb je bij je, wat eet je, hoeveel betaal je en hoe ga je om met blaren, vermoeidheid, slecht weer, et cetera? Aan de historische feiten van de omgeving zal ik minder aandacht schenken. Hoewel het natuurlijk interessant is hierover te lezen, zou ik me haast aan plagiaat schuldig maken als ik deze gegevens in deze stukken zou opnemen. Hiervoor raad ik de lezer namelijk aan de officiële informatie van het Pieterpad te raadplegen. Dit kan via de Pieterpad website of het officiële gidsboek. Verder staan hieronder de beschikbare verslagen die ik tot nu toe heb geschreven.

 

Etappe 1.1, Pieterburen - Wierumerschouw

Een wandeling maken van Noord-Groningen naar Zuid-Limburg is best een opgave. Helemaal wanneer je in Leiden woont en je op het OV bent aangewezen. Dag één begon dan ook met de lange treinreis van Leiden naar het wonderschone Winsum, een dorp net boven Groningen stad. Vanaf daar moest ik nog met een 12-zits busje naar het allerhoogste noorden afreizen. In de hoofdstraat van Pieterburen stap je uit tegenover Hotel Waddenweelde, het officieuze beginpunt van het Pieterpad. Binnen no-time stap je vanuit de bus zo het pad op en begint de wandeling. Het is best een gekke gewaarwording om de eerste paar stappen van zo’n lang pad te zetten. Vol goede moed en (in mijn geval) met de zon in mijn gezicht liep ik fluitend een laan af, Pieterburen uit en tussen de Groningse weilanden door.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Jan
4 jaar geleden

Mooie website en goeie verhalen! Ben benieuwd naar de volgende..!