Etappe 1.1, Pieterburen - Wierumerschouw

De eerste stappen

Een wandeling maken van Noord-Groningen naar Zuid-Limburg is best een opgave. Helemaal wanneer je in Leiden woont en je op het OV bent aangewezen. Dag één begon dan ook met de lange treinreis van Leiden naar het wonderschone Winsum, een dorp net boven Groningen stad. Vanaf daar moest ik nog met een 12-zits busje naar het allerhoogste noorden afreizen. In de hoofdstraat van Pieterburen stap je uit tegenover Hotel Waddenweelde, het officieuze beginpunt van het Pieterpad. Binnen no-time stap je vanuit de bus zo het pad op en begint de wandeling. Het is best een gekke gewaarwording om de eerste paar stappen van zo’n lang pad te zetten. Vol goede moed en (in mijn geval) met de zon in mijn gezicht liep ik fluitend een laan af, Pieterburen uit en tussen de Groningse weilanden door.

Bezienswaardigheid

Wanneer je je op het Pieterpad begeeft, ben je automatisch een aanspreekpunt voor mede-wandelaars en nieuwsgierige ‘toeschouwers’. Ik had zelf nog geen kilometer gelopen of ik werd al aangesproken door een drietal vrolijke Groningers. “Pieterpad?”, “Ja” vertelde ik ze, “ik ben nét begonnen”. “En ga je dan ook kamperen?”. Geen gekke vraag, gezien het feit dat ik een grote rugzak vol met spullen op mijn rug droeg. Ik legde het drietal uit dat mijn plan was om inderdaad iedere nacht te kamperen. Daar hadden ze bewondering voor, dat grensde medelijden. Het vinden van kampeerplekken in november bleek dan ook niet zo makkelijk als ik had gehoopt. In principe is er langs het pad ruimte genoeg om te kamperen, alleen mag wildkamperen in Nederland niet. Daarnaast is zo goed als iedere camping gesloten medio november. Uiteindelijk heb ik twee nachten in een B&B gezeten en de andere twee in mijn tentje. 

Gronings landschap

Na het korte gesprek met de gezellige heren vervolgde ik mijn mars door het Gronings landschap. De eerste paar honderd meter loop je door het gezellige centrumpje van Pieterburen, waarna je afbuigt langs de Petruskerk. Het pad voert je langs de kerk over een mooie laan met klinkers en hoge bomen aan weerszij. Binnen no-time beland je daarna tussen de weilanden. Dit blijft op Groningse etappes ook zo. Daarbij liet deze etappe zich vooral kenmerken door harde wind, kaarsrechte stukken fietspad en wijde uitzichten op een vlakke horizon van akkerland. Erg mooi op zijn eigen manier, maar ik moet zeggen dat ik dit na een dag wel gezien had. Het was deze eerste dag zoals gezegd heerlijk weer, dus dat hielp wel enorm. Kilometers over deze paden lopen in de stromende regen was een stuk minder leuk geweest. Als pad dat begint in Groningen was het hoe dan ook perfect, Groningser kan een landschap namelijk niet.

Etappes en de Wierumerstee

De etappes zoals deze in het officiële routeboek van het Pieterpad staan opgenomen heb ik deels gelaten voor wat zij zijn. De eerste etappe zou namelijk van Pieterburen naar Winsum lopen, een afstand van 12 kilometer. Met mijzelf had ik afgesproken om dagelijks 20 à 25 kilometer af te leggen. Mijn plan was dan ook om de etappe van Pieterburen naar Winsum te combineren met een deel van de daaropvolgende etappe van Winsum naar Groningen. Gezien mijn kampeerplannen wilde ik echter niet in Groningen eindigen. Het plan was dus om de tent ergens halverwege tussen Winsum en Groningen aan de rand van een weiland of in een berm verdekt op te zetten. Dit bleek echter vrij lastig, mede omdat ik me toch wat opgelaten voelde over het idee van illegaal kamperen. Dat ondanks een opmerking die het eerder genoemde trio hierover maakte, in de trant van “daar zullen ze hier in Groningen niet zo moeilijk over doen”. Omdat ik deze dag betrekkelijk laat begon te wandelen (11:00 uur, in verband met de lange trein- en busreis), werd het donker, zonder dat ik een goed idee had van waar ik zou overnachten. Al wandelend ben ik daarom Google Maps gaan raadplegen. Deels om mogelijke plannen voor het opzetten van mijn tent te smeden, deels om te kijken of er nog andere mogelijke slaapplekken langs de route lagen. Tegen de schemer vond ik zo een Bed & Breakfast die precies aan het Pieterpad lag. Zo’n 8 kilometer verwijderd van Groningen, midden tussen de weilanden, aan het Reitdiep trof ik daar Bed & Breakfast de Wierumerstee aan. Omdat ik er al bijna was, heb ik niet van tevoren gebeld dat ik een overnachting zou willen boeken. Een klein gok dus. Als dit niet lukte, dacht ik, dan zet ik mijn tent gewoon op in de berm van een fietspad en sta ik ‘s ochtends voor zonsopkomst op, dan merkt niemand het.

Toen ik bij de Wierumerstee kwam aanlopen zag ik in de verte een man en een vrouw in de weer met spullen die zij een schuur in aan het sjouwen waren. Goed nieuws dus, er zijn in ieder geval mensen aanwezig! Toen ik aanklopte deed er een vriendelijke dame voor mij open. Normaliter werd de B&B alleen aan groepen van tussen de twee en vijf mensen verhuurd, maar gezien het tijdstip en het jaargetijde konden ze voor mij een uitzondering maken. Voor een schappelijke prijs had ik voor de nacht een dak boven mijn hoofd, een lekker zacht bed, een mooi uitzicht over de aangrenzende akkers en zelfs een biertje.

Kamperen vs. B&B

Het grappige aan op pad gaan met een tent is dat je altijd ‘wint’. Wanneer je een mooie plek voor je tentje vindt, ben je blij dat dat is gelukt en geeft het voldoening dat je leeft van de spullen die je op je rug draagt. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid. Maar als het dan niet goed lukt en je ‘moet’ een overnachting boeken in een accommodatie, ben je ook tevreden. Want hoe goed je kampeeruitrusting ook is, je slaapt in een tent nooit zo lekker als in een echt bed. Ik was dan ook maar wat blij dat ik in deze B&B terecht kon en mijn eerste dag met succes had afgerond.

Feiten en cijfers

Route Pieterburen → Wierumerschouw
Afstand 22.4km
Duur inclusief pauzes 11:00 - 16:30
4 uur en 30 minuten
Weer 3°C en zonnig
Uitgaven €30: overnachting
€20: openbaar vervoer
€3: biertjes B&B

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.